Artiklar
TRAPPY™ – Kräftfiske när det är som allra bäst
Redan 1979 bestämde sig Berndt Sundberg, uppfinnare och innovatör av Trappy™ kräftmjärde Original, för att göra kräftfisket enklare och roligare med hjälp av en helt ny typ av kräftmjärde i plast som ersättning för de dåvarande burarna i garn.
Sedan dess har vi hunnit med en hel del. Vi var till exempel också först att lansera en kräftbur med fyra ingångar för snabbare fiske, vi introducerade betesboxen för minskad betesåtgång och inte minst har vi breddat utbudet av produkter till linor, flöten, snabbhakar, kräftbete och mer vilket gör oss till Svergies mest kompletta tillverkare och leverantör av kräftfiskeprodukter!
Med samma vision som för 30 år sedan arbetar vi dagligen tillsammans med våra återförsäljare för ett enkelt och roligt kräftfiske av högsta kvalité.
Välkommen till trappy.com!
Med vänliga hälsningar,
Kräftfiske i Vättern? Vi är nu anpassade.
Det går nu att beställa Trappy Kräftmjärde anpassad för kräftfiske i Vättern, kartongerna med den nya modellen har ett gult märke med texten ”Vätternanpassad”.Sedan det nya regelverket för kräftfiske i Vättern trädde i kraft har vi jobbat för fullt med att få fram produkter för att våra kunder så enkelt som möjligt skall klara övergången. Från och med i år skall alltså alla mjärdar som används i Vättern förses med två runda flyktöppningar med en minsta diameter på 28 mm, hålen skall placeras på så sätt så att minst en flyktväg är oblockerad oavsett hur redskapet ligger på bottnen.Då beslutet om detta nya reglemente togs utan att förvarna oss tillverkare i tid, så blev den tillfälliga lösningen Trappy™ Vätternkit (Läs artikel). Ett mer eller mindre handgjort modifieringskit. Nu har vi tagit fram Vätternkitet i en formsprutad version för leverans under vecka 32. Vi har även gjort en ändring i verktyget för kräftmjärden och därmed levereras de från och med nu med en ring i mönstret för enkel utklippning för den som önskar. Alla mjärdar av den nya modellen kommer under årets säsong att förses med texten ”Vätternanpassad”.
Så här ser det ut:
Trappy kräftbur i något förändrat utförande.Klipp bort mönstret i cirkeln vid kräftfiske i Vättern.
Vätternkit 12-pack, för anpassning av gamla mjärdar.
Formsprutat Vätternkit i 12-pack för 6 redskap. Vätternkitet är enkelt och snabbt att montera på alla förekommande kräftfiskeredskap, levereras från och med V.32.Rekommenderat utpris i handeln 65:-Klicka här för fullständig produktinfo samt monteringsanvisningVätternkit 12-pack
Kräftpesten 100 år i Sverige!
Lovande test inför årets kräftfiske
Vi har testat kräftfisket inför årets premiär och vid midsommar var det full aktivitet på hanar som nyss ömsat skal, honorna hade släppt rommen och av storleken på hanar med mjuka skal som vi fick så bör dessa 11-12 cm kräftor ömsa skal en gång till under säsongen.
I just den här sjön har fisket varit väldigt dåligt under åren 2003-2005, vi har nu sett att en snabb återhämtning sker och i år verkar det som om beståndet är på topp igen.
Rykten som sprids om olika sjukdomar på Signalkräftorna verkar vara ogrundade och okunnigheten om artens livscykler beror nog på att forskningen som bedrivs på Signalkräftan i Sverige är i stort sett obefintlig.
En myt som spridits de senaste åren om spridningen av Kräftpest är att det är utplanteringen av Signalkräftor som startade pestens härjningar i Sverige. Kräftpesten startade i Sverige 1907 i Mälaren och de första inplanteringarna av Signalkräftor gjordes 1969 i Hjälmaren, under dessa ca 60 åren hann pesten spridas i hela Flodkräftans normala spridningsområde. Eftersom sjöar slagits ut flera gånger med långa tidsintervall emellan, innan Signalkräftorna introducerades i Sverige så är det nog en utopi att Flodkräftan inom överskådlig tid skulle ha blivit fiskbar i någon form som liknar det fiske vi har i dagsläget. Signalkräftans nackdelar verkar vara att arten regleras av pesten, när bestånden blir för täta och tillgång på rätt föda saknas slås tydligen stora delar av bestånden ut och följden blir naturligtvis några års sämre fiske. Fördelen med Signalkräftorna är att bestånden snabbt återhämtar sig på grund av en mycket snabb reproduktion.
Flodkräftsbestånden som finns kvar är viktiga att bevara, men debatten har blivit snedvriden då det endast har forskats på den art som utgör mindre än 10 % av kräftfisket i Sverige.
Ett slag i luften har gjorts av våra kära byråkrater med ”flyktvägar” på 28 mm för fisket i Vättern. Verkningslöst om kräftfiskaren vittjar redskapen flera gånger per dygn, enligt fiskare som testat med flyktvägarna så fastnar det honor som spärrar flyktvägarna och om det finns bete kvar i redskapen så finns ju kräftorna kvar. Vi som tillverkar redskap borde ha blivit informerade i ett tidigt skede om denna bestämmelse och gud förbjude om vi hade fått vara med i processen så hade galenskapen kanske stoppats.
Vi önskar alla kräftfiskare en bra kräftfiskesäsong.